Ինչպես հագուստեղենի վրայից վերացնել արդուկի հետքերը

 


Որպեսզի մետաքե փողկապի վրա փայլող շերտեր չառաջանան, արդուկելիս փողկապի մեջ դրեք ստվարաթղթե ներդիր: Այնուհետև  փողկապի վրա գցեք բարակ թուղթ և արդուկեք ոչ տաք արդուկով:

 

Բամբակե գործվածքեղենի վրայից արդուկի հետքերը անցկացնելու համար դեղնած մասը թրջում են սառը ջրով, այնուհետև քսում են քլորալուծույթ (1 թեյի գդալ 1 բաժակ ջրին):

 

Եթե կտորը թեթևակի այրել եք արդուկով, հետքը թրջեք սոխի հյութով և թողեք այդպես մնա մի քանի ժամ, որից հետո լվացեք հետքը կանհետանա:

 

Արդուկի վրայից օսլայից, ժանգից առաջացած բծերը կարելի է հեռացնել աղի միջոցով: Բծերի վրա լցրեք աղ, սկզբում շփեք խոնավ, ապա չոր շորով:

 

Արդուկը ողորկ կլինի, եթե մեծ, մաքուր թղթի վրա (միայն ոչ լրագրային) լցնեք մանր աղ և տաք արդուկը քսեք վրան:

 

Արդուկի կեղտոտված, մրոտված, սևացած հատակը կարելի է մաքրել քացախի մեջ թրջած շորով կամ ամանեղենի մաքրման համար նախատեսված փոշիներով:

 

Վուշե  և բամբակե սպիտակ գործվածքների վրայից արդուկի հետքերը կարելի է վերացնել գործվածքը մի գիշեր թողնելով ջրի և մածնի խառնուրդի մեջ (մի մաս ջուր, մի մաս մածուն):

 

Տաք արդուկի հետքերը բամբակե և վուշե գործվածքների վրայից մաքրում են ջրածնի պերօքսիդով (1 բաժակ գոլ ջրին՝ մեկ թեյի գդալ ջրածնի պերօքսիդ և 1/3 թեյի գդալ անուշադրի սպիրտ):

 

Տաք արդուկից առաջացած բծերը ներկված բամբակյա, բրդյա և մետաքսյա գործվածքների վրայից մաքրում են բնափոխված սպիրտով:

 

Արդուկի հետքերը կարելի է հեռացնել գործվածքը նիտրատով շփելով, ապա մաքուր ջրով ողողելով:

 

Սպիտակ բրդյա գործվածքներից այրված մասերը վերացնելու համար դրանք պետք է լվանալ հավասար քանակության  3% -անոց անուշադրի սպիրտի և ջրի լուծույթով, չորացնել տաք արդուկով: Եթե հետքերը շատ թույլ են, դրանք  կարելի է թրջել 2 թեյի գդալ  բորակի և 1լ ջրի լուծույթի մեջ, պարզաջրել և չորացնել:

 

Գործվածքի վրայից այրված մասերը վերացնելու համար կարելի է սոխը կտրել, քսել լաքային և լվանալ:

 

Արդուկելիս արդուկը չպետք է քսել կոճակներին և ճարմանդներին:

 

Խորհուրդ է տրվում ամիսը մեկ անգամ արդուկի տակ շփել մեղրամոմով կամ պարաֆինով:

 

 

Արդուկի տակ պետք է շատ մաքուր լինի, հակառակ դեպքում նրա վրա կառաջանան ժանգաբծեր, որոնք կկեղտոտեն հագուստն ու սպիտակեղենը: Դրանցից խուսափեու համար անհրաժեշտ է այն կանոնավոր կերպով մաքրել մանր աղով:

 

Օսլայած սպիտակեղենը արդուկելիս արդուկը պետք է լինի բավարար տաք, հակառակ դեպքում կտորը կպչում է նրան: Բայց պետք է խուսափել նաև չափազանց շատ տաքանալուց, որպեսզի սպիտակեղենը չայրվի:

 

Որպեսզի հագուստի ծալքերը հարթվեն (որոնք արդուկելը դժվար է), այն պետք է կախել ոչ մեծ սենյակում (լողասենյակ, զուգարան, խորդանոց),  տակը դնել եռացած ջրով լի կաթսա և պինդ փակել դուռը: Տաք գոլորշին հաջողությամբ փոխարինում է արդուկին: Մի քանի ժամ հետո ձեր հագուստը կունենա արդուկած տեսք:

 

Վաղուց չօգտագործված հագուստը նախքան արդուկելը, պետք է սրբել անուշադրի սպիրտի թույլ լուծույթով (1 թեյի գդալ անուշադրի սպիրտ՝ 1 բաժակ ջրին): Այն թարմացնում է գույնը:


Նախորդը Հաջորդը